В областите Хасково и Кърджали е обявен червен код заради опасни порои и вятър, съобщиха от Националния Институт по Метеорология и Хидрология.

В Хасковска област има значителни валежи от над 40-50 л/кв.м, на места в областта над 60-70 л/кв.м. Ще духа силен вятър от юг-югозапад, достигащ скорост 12-15 м/сек и пориви - до 18-20 м/сек.

40 литра на квадратен метър са измерените количествата дъжд в Хасково. 15 сигнала за наводнени приземни етажи, магазини и шахти са подадени в противопожарната служба.

За област Кърждали има валежи  до 40-50 л/кв.м, на места в южната част на областта до 60-70 л/кв.м. Ще духа силен вятър от юг-югозапад достигащ скорост 12-15 м/сек и пориви със скорост до 18 м/сек.

Валежите в Златоград през последното денонощие достигнаха 107 литра на квадратен метър, съобщиха от Метеорологичната станция на вр. Рожен, цитирани от БТА. В отделни места в планинския регион количеството валежи е надвишило месечната норма. Измерванията на станцията показват, че над родопското село Манастир са се излели 118 литра. В Смолян обилният дъжд е 76 литра на кв. м, в Широка лъка - 86 литра.

Предупреждението за бурни ветрове и обилни валежи - до 40 литра на квадратен метър, важи и за Добрич, Силистра, Шумен. Значителни валежи се очакват също в областите Благоевград и Смолян, съобщава БНР.

Обилни дъждове предизвикаха големи задръствания в Сливен тази сутрин, информира БТА. Краткотрайните, но интензивни дъждове през нощта наводниха основни артерии в града и блокираха тролейбусния транспорт, съобщиха от общината. Активирано е било и свлачище в района на село Бяла.

Обилният дъжд през последните 12 часа наводни част от улиците в Пловдив. От Областно пътно управление-Пловдив съобщиха, че въпреки обилните дъждове няма затворени пътища, предаде Радио Пловдив.

Обилни валежи е имало и Бургас. Там се е се излял дъжд с количество 90 литра на квадратен метър. Към момента обаче улиците са проходими и няма поражения по инфраструктурата, съобщават от пресцентъра на общината. Там са получени няколко сигнала за запушени шахти, на които компетентните служби реагират своевременно.

Деретата при Долно Езерово, Лозово и Равнец, които бяха ръчно почистени през лятото, успяват да поемат водните потоци. Това са и най-уязвимите райони в общината.

Прогнозите са в Бургас валежите да продължат днес и утре, но постепенно да намаляват като честота и количество.

Червен код е когато времето е много опасно. Прогнозирани са метеорологични явления с изключителна интензивност. Възможни са големи щети. Явленията може да заплашват живота в голяма част от областта. Задължително следвайте разпорежданията и всички съвети, дадени от властите, и бъдете готови за извънредни мерки.

В районите от Източна България е обявен оранжев код, както и в Благоевградска и Смолянска области.