Жълт код за сняг е обявен за утре за четири области. Това са Кърджали, Смолян, Пловдив и Пазарджик, съобщават от МОСВ, позовавайки се на данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН (НИМХ-БАН).

Според прогнозите за Кърджали и Смолян се очакват валежи от сняг, на повечето места до 10-15 л/кв.м, но на отделни места и до 20-30 л/кв.м, с допълнително нарастване на снежната покривка.

За Пловдив и Пазарджик в Рило-Родопската област се очакват валежи, в повечето места до 10-15 л/кв.м, на отделни места и до 20-30 л/кв.м, с допълнително нарастване на снежната покривка.

От НИМХ предупреждават, че времето може да бъде потенциално опасно. Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да вършите работа на открито. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск, съветват синоптиците.

Според метеоролозите валежите ще се активизират около и след полунощ. В повечето места ще са до 10-15 л/кв.м, в Рило-Родопската област до 20-30 л/кв.м. Почти без валежи ще е в крайните североизточни и югозападни райони от страната. В неделя все още на места ще има превалявания с количества - между 5 и 10 л/кв.м. В понеделник - без валежи, сочат още прогнозите.

От екоминистерството информират, че през последното денонощие речните нива в по-голямата част от страната са продължили да се понижават или са останали без съществена промяна. Повишения са регистрирани в Дунавския и в Източнобеломорския басейн.

Водните нива в Дунавския басейн са се изменяли в границите -11/+76 см. По-значителни са повишенията в долната част на водосбора на р. Осъм с до +76 см;

В Черноморски басейн нивата на наблюдаваните реки в басейна са се понижили с до -20 см;

В Източнобеломорски басейн са се понижили нивата на реките: р. Тунджа при гр. Елхово с -6 см, р. Марица при гр. Свиленград с -100 см, нивото на р. Върбица при сп. Джебел се е понижило с -2 см;

В Западнобеломорския басейн са отчетени незначителни повишения - в поречие Места с до +8 см и с до +5 см в поречие Струма.

Към настоящия момент водните количества в по-голяма част от страната са над праговете за високи води. В по-голямата част от страната почвите са преовлажнени, което е предпоставка за бързо формиране на повърхностен отток.

В резултат на метеорологичната и хидрологична обстановка, днес и през следващите едно-две денонощия са възможни повишения на речните нива в цялата страна, поради снеготопенето, високата почвена влага, оттичането на реките към устията им и прогнозираните валежи от дъжд и сняг, уточняват още от МОСВ.