На 5 срещу 6 януари се очакват най-интензивни валежи от сняг. Това прогнозира пред БНТ климатологът доц. Георги Рачев. "В тила на този средиземноморски циклон ще навлезе студен въздух от големите географски ширини, много свеж и много арктичен и при това температурите рязко ще се понижат", обясни той. Очаква се силният сняг да е съчетан със силен вятър и условия за навявания.

Рачев предупреди, че има голяма вероятност в събота и неделя (7 и 8 януари) студът да бъде "кучи". Климатологът прогнозира 3 последователни ледени дни. През тях се очаква максималната температура да бъде около минус 5 градуса, а на места минус 7 - минус 8. Сутрин се очаква термометрите да показват минус 15 - минус 17 градуса.

Задават се сняг и сибирски студ

Задават се сняг и сибирски студ

Средните дневни температури през уикенда ще са около минус 10 градуса

Доц. Рачев припомни, че на 24 януари миналата година в Кнежа е била измерена температура от минус 24 градуса. Имало места с дори още по-ниски температури. Климатологът отбеляза, че въпреки глобалното затопляне е нормално през януари да има такива ниски температури.

По-слаби валежи се очакват в западната половина на страната. Те ще бъдат изключително обилни в районите между Хасково и Бургас. Там се очакват 30-40, на места и 50 см сняг.

В София прогнозите са за 15-25 см сняг. Най-много сняг се очаква в районите на Пловдив, Хасково, Стара Загора и Родопите.

Георги Рачев отбеляза, че цялата зима ще бъде малко по-студено от нормалното.