Дейността на високопланинската метеорологична станция на връх Мусала е възстановена частично, съобщават от БАН.

От академията уточняват, че за да се избегне консервиране и разконсервиране и да могат да бъдат възстановени измерванията в климатичните срокове - 3 пъти дневно, в станцията се осигурява постоянно човешко присъствие.

Припомняме, че станцията бе закрита на 1 октомври заради трагичен инцидент със загинал метеоролог. Метеоролози от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) се обявиха против затварянето на метеорологичната станция на Мусала. Те споделиха, че ежедневно ползват информацията от тази станция и не трябва да остават без тези данни.

Метеоролози си искат станцията на Мусала

Метеоролози си искат станцията на Мусала

Обявиха се против затварянето й

В станцията се командироват трима наблюдатели. Те ще бъдат изпращани един по един за по седмица. От БАН уверяват, че редицата от климатични данни няма да бъде прекъсната.

Един от наблюдателите е застъпил от 12 октомври в станцията и тя предавала регулярно данните си. От агенцията уточняват, че като следваща стъпка ще бъдат изпратени още двама наблюдатели и станцията ще възстанови работата като синоптична.

Специализирана високопланинска автоматична метеорологична станция е била доставена на 11 октомври. Тя е дошла от Финландия след обществена поръчка.

От БАН уточняват, че тя ще бъде монтирана веднага щом атмосферните условия позволяват. Тогава тя ще стане първата модернизирана метеорологична станция в страната.