Метеоролози от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) се обявиха против затварянето на метеорологичната станция на Мусала. Пред БНР те споделиха, че ежедневно ползват информацията от тази станция и не трябва да остават без тези данни.

Припомняме, че от изявление на страницата на станцията във фейсбук преди дни стана ясно, че метеорологичната станция към БАН е закрита. Служители коментират, че явно станцията ще е поредният съсипан обект от национално значение поради безхаберие и безстопанственост. „Жалко. Затварят ни. Загубата ще е за всички. Изглежда, че ви казваме Чао. Чао на всички”, допълват служителите.

Решението за затваряне на метеорологичната станция на Мусала е взето заради трагичен инцидент. Заповедта е на директора на НИМХ. При инцидента метеоролог е загинал при слизане от върха. 55-годишният Огнян Филимонов работел 20 години като метеоролог на Мусала. На 20 септември се подхлъзнал и паднал от високо. Тялото му било открито на следващия ден.

Станцията е открита официално на 2 октомври 1932 година. Метеорологичните измервания на върха са прекратени за неопределено време от 1 октомври тази година.

Анастасия Стойчева от НИМХ припомня, че станцията е служила 84 години. Тя изразява съжаление, че се затваря най-високата точка на Балканите. Изненада било, че решението за затварянето на станцията е взето от метеоролог.

Стойчева посочи, че ръководството проявява загриженост към хората, но било длъжно също така да осигури най-добрия начин за достигане на информацията до обществото чрез прогнозите.

От своя страна проф. Христо Георгиев обясни, че решението за спиране на станцията е, защото имало задължение да се опазят хората. Той коментира, че ситуацията е изненадваща. Георгиев отбеляза, че могат да се назначат нови хора, но ако бъдат прехвърлени от друго място, те трябва да правят измервания в необичайни и трудни условия.

Синоптикът Красимир Стоев категорично не е съгласен с решението за затваряне на станцията. Той отбеляза, че имало много желаещи да работят на Мусала при тези условия. Стоев призна, че тези хора трябва да са обучение и да са планинари, но е категоричен, че в НИМХ не могат да са потърпевши и да останат без тези данни.

По думите му станцията на Мусала изпраща данни не само у нас, но на международния обмен. Красимир Стоев смята, че при наличния състав станцията е могла да премине към друг режим на работа. Можело временно да остане консервирана, но не може да се остава без данни, категоричен е Стоев.