Жълт код за опасни явления ще бъде в сила утре за три области - Добрич, Варна и Бургас, съобщиха от НИМХ. И в трите области предупреждението е за силен вятър, а в Бургас той ще е придружен и от обилни валежи.

В резултат на количествата паднали валежи още от днес ще започне повишението на реките в Дунавски район, както следва - река Искър, река Осъм горното течение, река Янтра, в Източнобеломорски район - река Марица, Рило-Родопските притоци в горното й течение, в Западнобеломорския басейн - река Струма, осоговските, малашевските и рилските й притоци, съобщи БНР.

Вечерта в петък и в събота по съществени повишения на водните нива ще настъпят по най-южните черноморски реки, от река Средецка до река Резовска. Повишения на нивата се очакват и по долното течение на реките Тунджа, Бяла, Крумовица и родопските притоци на Арда.

В резултат на преовлажняване и на действие на нарушители, като под действие на нарушители трябва да се разбира, да речем, непочистените русла на реките или изпускане на язовири от малките, са възможни локални и краткотрайни разливи, обясни Асен Личев от Министерството на околната среда и водите.

Минималните температури за утре ще бъдат между 8 и 13 градуса, за София около 8.