Оранжев код за интензивни валежи е в сила за днес за областите Смолян и Кърджали. Това показва справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Синоптиците предупреждават, че валежите в двете области ще са значителни. За денонощието се очаква сумарно количество до 40 л/кв.м. Очаква се и интензивно снеготопене.

Оранжев код означава, че времето е опасно. Прогнозирани са по-рядко случващи се метеорологични явления. Възможни са материални щети и има опасност от наранявания. Хората трябва да са внимателни и да се информират подробно и често за метеорологичната обстановка. Трябва да се съобразяват с неизбежните рискове и да следват всички съвети на компетентните органи, съветват синоптиците.

За четири области е обявен жълт код. Това са Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Хасково. За Благоевград и Хасково се очакват валежи от дъжд със сумарно количество за денонощието до 20 -25 л/кв.м. В Пазарджишка и Пловдивска области очакваните валежи са до 20 л/кв. метър. В планинските части ще има интензивно снеготопене.

За останалата част от страната е в сила зелен код.

Припомняме, вчера от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) обявиха, че се следи състоянието на реките и язовирите и се изпраща информация до всички ведомства, които е необходимо да се мобилизират и в случай на нужда да предприемат действия.

С повишено внимание ще се наблюдават водосборите на реките Тунджа, Марица, Арда, Струма и Места.

Днес и утре се очаква значителен отток, формиран от снеготопенето, както и високата почвена влага. Той ще доведе до съществени повишения на речните нива почти в цялата страна.