Оранжев код заради поройни дъждове е обявен за днес за Смолянска област. Това сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Очакваното количество дъжд за денонощието е 30-40 л/кв.м. Валежите ще са по-интензивни следобед.

Оранжевият код е предпоследната степен на опасност преди максималната. Това означава, че според метеоролозите вероятността за човешки жертви и материални щети е голяма. Бъдете много внимателни, следете подробната информация за очакваните метеорологични условия и следвайте съветите на властите, напомнят те.

За всички останали 27 области е в сила жълт код заради дъждове, снеговалежи и навявания.

В областите София град, София област, Пернишка, Кюстендилска, Благоевградска, Пазарджишка, Пловдивска и Кърджалийска е обявен жълт код заради обилни валежи от дъжд. В последните четири области дъждът ще бъде придружен от силен вятър. В Благоевградско ще духа южен вятър с пулсации до около 20 м/с. Очакваното количество валежи там е 20-30 л/кв.м.

Заради очакваните интензивни валежи и обявения за София жълт код, кметът Йорданка Фандъкова разпореди да се осигури наблюдение на нивата на речните корита и водни обекти във всички райони на територията на Столична община.

Разпоредено е още собствениците на строителни и търговски обекти да огледат и обезопасят съответните огради или съоръжения.

Собствениците на жилищни и офис имоти пък трябва да обезопасят незакрепени предмети на прозорци или тераси, информират от общината.

В Пловдив и Пазарджик ще духа силен източен вятър със скорост 15-18 м/с, с пулсации до 22-25 м/с. Ще има и валежи, следобед и през нощта интензивни, очакваното количество там е около 20 л/кв.м.

В Кърджали ще духа южен вятър с пулсации до около 20 м/с. Ще има валежи, следобед интензивни, очакваното количество е 20-30 л/кв.м.

В областите София град, София област, Пернишка и Кюстендилска ще има валежи, следобед интензивни. Очакваното количество е около 20-30 л/кв.м.

За областите Хасковска, Старозагорска, Сливенска, Ямболска, Бургаска, Варненска и Добричка жълтият код е само за силен вятър. Там ще духа силен източен вятър със скорост 15-18 м/с, пулсации до 22-25 м/с.

В областите Видинска, Монтанска, Врачанска, Плевенска, Ловешка, Габровска, Великотърновска, Русенска, Търговищка, Разградска, Шуменска и Силистренска пък е обявен жълт код заради снеговалежи и навявания, придружени от бурен вятър. Ще духа силен източен вятър със скорост 15-18 м/с, пулсации до 22-25 м/с. Ще завали дъжд, който през нощта срещу събота ще премине в сняг. Ще се образува снежна покривка, ще има условия за навявания и снежни виелици.