Оранжев код за бурен вятър е обявен в 20 области за утре, 8 ноември. В Западна България ще има и интензивни валежи. Това показва справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките (БАН).

Оранжевият код за опасно време е в сила за областите: Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Перник, Кюстендил, София, София област, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Хасково, Кърджали, Смолян, Ямбол, Бургас.

Синоптиците предупреждават, че на места поривите на вятъра ще достигнат до 25-30 м/секунда. По-интензивни валежи се очакват в нощта срещу вторник, като в отделни райони количествата ще са между 25 и 35 л/кв. метър.

Жълт предупредителен код за опасни метеорологични условия е в сила за Плевен, Русе, Разград, Търговище, Шумен, Силистра, Варна, Добрич. Там на места поривите на вятъра ще достигнат 20-25 м/секунда.

Синоптиците прогнозират още, че времето ще се задържи топло, с максимални температури между 21 и 26 градуса. В северозападните райони максималните температури ще са по-ниски - около 12-13 градуса, тъй като там вятърът ще е от запад.

Според прогнозата на НИМХ валежите ще продължат и през нощта срещу сряда, като в вятърът в повечето райони ще отслабне.

Екстремно време в планините, прогнозират още метеоролозите. Ще духа бурен, по върховете и ураганен вятър от югозапад. Вечерта ще отслабне.

В сряда валежите ще продължат, като на места ще са временно интензивни и значителни по количества. Възможни са и гръмотевици. С проникването на студен въздух от северозапад, температурите в Западна и Централна България ще се понижат, а в Източна - ще се задържи топло време.

В четвъртък и петък застудяването ще продължи.