В 14 области на страната за неделя е обявен оранжев код заради бурен вятър. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. Предупреждението е в сила за областите Монтана, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Добрич, Шумен, Варна, Бургас, Сливен, Ямбол, Хасково, Кърджали.

Паднало дърво рани жена на столична улица
Още...

Там се очаква да духа силен югозападен вятър с временни пориви 22-27 метра в секунда.

Синоптиците предупреждават, че хората трябва да са готови за повече проблеми, структурни повреди, изкоренени дървета и риск от наранявания от летящи предмети. Възможни са и смущения в електрозахранването.

В други 11 области в неделния ден ще бъде в сила жълт код за силен вятър. Това са Кюстендил, Перник, София, София област, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик. Очаква се да духа силен югозападен вятър с временни пориви 15-20 метра в секунда.

Жълтият код означава, че има опасност от летящи предмети във въздуха. Именно поради тази причина са възможни локални нарушения на обичайните дейности на открито, обясняват синоптиците.

Само във Видин, Благоевград и Смолян няма предупредителен код за опасни метеорологични явления.

За днес жълт код е обявен за 13 области - Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, София град и София област, Перник, Сливен, Бургас, Ямбол, Хасково, Варна и Добрич.