През нощта вятърът в по-голямата част от страната ще отслабне. Той ще се запази умерен до силен в най-източните райони, където ще превалява. Това прогнозират синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

Облачността в западната половина на страната ще се разкъсва. В понеделник минималните температури в по-голямата част от страната ще са от 9 до 14 градуса. В крайните северозападните райони обаче ще паднат до 3-4 градуса.

В първия ден от новата седмица ще е предимно облачно, като се очакват и превалявания. Преди обяд над западната половина на страната ще има временни разкъсвания на облачността. Вятърът вече ще е слаб.

Дневните температури ще са по-ниски от днешните. Очаква се максималните да достигнат 10-15 градуса.

За понеделник в нито една област на страната не е обявен предупредителен код за опасни метеорологични явления.

За 13 области за днес в сила оранжев код за бурен вятър. Ще духа силен югозападен вятър с временни пориви 22-27 м/сек. Предупреждението е в сила за областите Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Добрич, Шумен, Варна, Бургас, Сливен, Ямбол, Хасково, Кърджали.

В други 13 кодът е жълт. Само в областите Благоевград и Смолян за днес не е обявен код.

Днес се очаква да започне да нахлува студен въздух, макар че температурите ще се задържат високи - до около 20 градуса. От утре застудяването ще продължи. На много места ще превали.