Предупреждението за опасни метеорологични условия остава в сила и за неделя. За цялата страна са обявени оранжев и жълт код за обилни валежи от сняг и дъжд, е видно на картата на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Оранжевия код е в сила за 16 области. Това са: Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Шумен, Сливен, Ямбол, Хасково, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, Смолян, Кърджали.

Оранжевият код предупреждава, че времето е опасно. Синоптиците съветват хората да бъдат готови за обширни области със сняг, които водят до смущения на наземния, релсовия и въздушния транспорт, както и на дейностите на открито.

Не тръгвайте неподготвени на път, съветват властите
Обновена

Не тръгвайте неподготвени на път, съветват властите

Почти в цяла Западна България вали сняг

Снеговалежите ще продължат. През нощта и утре количествата ще бъдат между 40-60 л/кв.м. В Ямболско ще вали дъжд, който впоследствие ще преминава в сняг.

За 12 области на страната е обявен жълт предупредителен код. Той е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, София, София област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Силистра, Добрич, Варна, Бургас.

Във Варна и Бургас предупреждението е за обилни валежи от дъжд и бурен вятър. Валежите ще продължат. За нощта и утре се очакват количества между 20-30 л/кв.м. Във вътрешността на двете области дъждът ще преминава в сняг. Ще духа силен, по крайбрежието на морето временно и бурен североизточен вятър.

Вълнението на морето ще бъде 4-5 бала. Възможни са пориви на вятъра до 9 бала (21-24 м/с).

Жълтият код означава, че времето е потенциално опасно. Затова метеоролозите съветват гражданите да бъдат внимателни.

Синоптиците прогнозират, че през следващото денонощие, с преминаването на средиземноморския циклон през Гърция и Егейско море към Мраморно море, метеорологичната обстановката ще се усложни още. Валежите ще се усилят, ще бъдат предимно от сняг, в югоизточните райони и по Черноморието – от дъжд.

Ще се увеличава и снежната покривка. Валежите ще бъдат значителни главно в Южна България. Ще духа силен, а по морето и бурен вятър.

От НИМХ предупреждават, че ще се образуват преспи, тъй като в Добруджа, Лудогорието, както и по планинските проходи ще има виелици. Синоптиците прогнозират, че ще продължи да застудява. В по-голямата част от страната температурите ще са с обратен денонощен ход, като сутрешните ще са максималните. Между минус 5 и 0 градуса ще са температурите към 14.00 часа в повечето райони. В София ще са около минус 5, а в югоизточните до 3 градуса. Валежите в югозападните райони ще започват да спират вечерта, прогнозират още синоптиците.