Сравнително високи температури в началото на декември очакват синоптиците. Месецът ще започне без валежи, като температурите ще бъдат близки и по-високи от обичайните за месеца.

Най-високите температури ще са между 11 и 16 градуса. Най-ниските температури, които синоптиците очакват през декември, ще са между минус 10 и минус 5 градуса.

Пред Нова телевизия синоптикът от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН Анастасия Стойчева обясни, че най-високите температури ще са тази седмица, а най-ниските се очакват в края на месеца.

Тя отбеляза, че в последните 10 дни на декември се очаква повече динамика в атмосферните процеси и снеговалеж. Все още било рано да се каже дали точно на Коледа ще вали сняг.

Стойчева отбеляза, че в планините вече има сериозна снежна покривка. На връх Ботев тя е 28 сантиметра, а на Черни връх – 18 сантиметра. До средата на месеца обаче не се очаква да навали още сняг в планините и да се образува снежна покривка в равнината част на страната.

Количеството на валежите се очаква да бъде в нормите.

Слаби превалявания синоптиците прогнозират около 2 и 6 декември. Във втората половина от десетдневието се очаква застудяване.