През април най-високите температури ще достигнат 25-30 градуса. Най-ниските пък ще са между минус 2 и 3 градуса. Това съобщи синоптикът в Националния институт по метеорология (НИМХ) при БАН Красимир Стоев, цитиран от БТА.

Метеоролозите очакват средната месечна температура през април да бъде около нормата. За по-голямата част от страната ще бъде между 11 и 13 градуса. Между 9 и 11 градуса ще бъде тя по Черноморието и високите полета, а по планините – от минус 5 до 2 градуса.

Около и над нормата ще бъде месечната сума на валежите. В равнините прогнозираното количество е между 40 и 70 литра на кв. метър, а в планинските райони – между 60 и 100 литра на кв. метър.

По-високи от обичайните температури се очакват през първото десетдневие. Времето ще бъде преобладаващо слънчево. Към 3-5 април се очакват по-значителни увеличения на облачността. Тогава на места можело да превали и прегърми.

В края на десетдневието над страната ще има значителна облачност. На много места ще вали, като ще има райони, където валежите ще са интензивни. Синоптиците прогнозират и понижение на температурите.

Близки до обичайните за месеца температури се очакват през второто десетдневие. През повечето дни ще има значителна облачност и валежи, които също на места ще са значителни.

Около 12, 15 и 17 април имало най-голяма вероятност за превалявания.

Условията за чести превалявания ще се запазят и през третото десетдневие. Синоптиците не очакват съществена промяна на температурите.