Заради все по-усложнената метеорологична обстановка днес от НИМХ повишиха степента на опасност от обилни валежи и силен вятър - от оранжева на червена - за 5 области в страната, съобщиха от института.

Код „червено" е обявен за областите Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас.

За 14 области в сила е оранжев код за сняг, вятър и дъжд. Това са София град, София област, Пазарджик, Пловдив, Ловеч, Габрово, Стара Загора, Сливен, Велико Търново, Търговище, Разград, Шумен, Варна и Добрич.

В Благоевград, Кюстендил, Перник, Враца, Плевен, Русе и Силистра кодът е жълт.

Днес и през нощта срещу неделя се очакват нови до 40 - 50 л/кв.м. Ще бъде ветровито със скорост на вятъра 15-20 м/сек и пулсации до 25 м/сек.

Припомняме, в МВР е сформиран оперативен щаб, който организира и координира действията на структурите на МВР и местната власт за реагиране при усложнената метеорологична обстановка.

Гражданите ще могат да подават сигнали на тел. 960-10-262.

Затруднено е преминаването на автомобили в участъка между Смолян и Асеновград поради паднали свлачища, активизирани от снеговете и паднали дървата, информира БНР. Аварийни екипи работят по разчистването на свлачище в района на Бачково. Разчиства се и свлачище по пътя Кричим-Девин. Отсечката обаче е проходима, като автомобилите също се пропускат само в едната лента. Два снегорина разчистват пътя от Юговското ханче към Лъки и Кръстова гора, където снежната покривка надхвърля 15 сантиметра.

В смолянската община Баните е обявено бедствено положение заради валежите от дъжд. Активизирали са се десетки свлачища.  Прекъснато е електрозахранването, няма и вода. В село Баните земна маса е затрупала две леки коли, няма пострадали хора. Река Малка Арда е излязла от коритото си, но засега няма наводнени сгради.

В четири области за утре е обявен жълт код за вятър - Силистра, Шумен, Добрич и Варна. Ще духа силен северен вятър с пулсации до 22 - 24 м/с.
Също в четири области за утре е обявен жълт код за дъжд и вятър - Бургас, Сливен, Ямбол и Хасково. Валежите от дъжд ще продължат. Очакват се нови 15 - 25 л/кв.м. Ще духа силен северен вятър с пулсации до 22 - 24 м/с.
Жълт код за сняг пък е обявен за утре в Ловеч, Габрово, Велико Търново и Смолян. През денонощието на 26-ти октомври снеговалежите ще продължат и ще се образува нова снежна покривка - до 15 см.