Предупреждение за интензивни валежи, гръмотевични бури и силен вятър е издадено почти за цялата територия на страната.

Това съобщават от НИМХ. Оранжев код е в сила за 7 области - Велико Търново, Габрово, Стара Загога, Пловдив, Пазарджик, Смолян и Кърджали. Жълт код е в сила за останалата част на страната с изключение на София - град, Перник, Плевен и Бургас.

От запад облачността ще се увеличава и вплътнява. В Северозападна България вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще се усили. В останалата част от страната вятърът ще се задържи от югозапад. Минималните температури ще са между 6° и 11°, в София около 7°. В неделя през страната ще преминава добре изразен студен атмосферен фронт. Още сутринта в Западна България, а до края на деня и в останалата част от страната ще започнат валежи от дъжд. Главно в Централна и Североизточна България ще са интензивни и значителни по количество. На места там ще се развият и гръмотевични бури, не се изключени и дребни градушки.

След обяд в Северозападна България валежите временно ще спрат. Вятърът в цялата страна ще се ориентира от северозапад, в източните райони от север и с него ще нахлува студен въздух. Температурите ще се понижават и към 14 часа ще са от 8-10° из високите западни полета и Централен Предбалкан, до 20-22° в Югоизточна България, където до обяд вятърът все още ще е от югозапад и ще има повече слънце, в София около 9°.

В планините ще настъпи рязка промяна на времето. До обяд преобладаващият вятър все още ще е югозападен и валежи ще има на места в масивите от Западна България. След обяд с умерен и силен северозападен вятър ще нахлува студен въздух. Ще започнат повсеместни валежи от дъжд, които с понижението на температурите ще преминават в сняг. Значителни количества ще има в Родопите и Централен Балкан. Максималната температура на 1200 метра ще е около 8°, на 2000 метра около 2°, но до края на деня бързо ще се понижат.

Над Черноморието облачността ще се увеличава и вплътнява. След обяд, отначало в северните райони, ще започнат валежи от дъжд, на места придружени с гръмотевици. До вечерта ще обхванат и южните райони, а през нощта срещу понеделник там ще се усилят. Вятърът сутринта ще е слаб от запад-югозапад, а през деня ще се ориентира от север и ще се усили. Максимални температури от 14-15° на север от н. Калиакра, до 22-23° по южното крайбрежие. Температурата на морската вода е 7-9°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.