Жълт код за валежи и гръмотевична активност е обявен за пет области на страната за днес (17 юни), съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.

Предупреждението е в сила за Смолянска, Кърджалийска, Хасковска, Ямболска и Бургаска област. На места в тези райони количеството на валежите ще e над 15 л/кв. м и ще има условия за градушки.

От северозапад през страната преминава студен атмосферен фронт. Валежите ще обхванат страната, като най-късно ще завали в крайните югоизточни райони. На много места ще има гръмотевични бури.

Вятърът ще се ориентира от запад-северозапад в повечето райони ще е слаб, в Дунавската равнина - умерен, временно до силен и с него ще захладнее.

Максималните температури ще са между 22 и 27 градуса, в София - около 22 градуса.

В планините ще е облачно с краткотрайни валежи от дъжд и гръмотевици. Ще духа умерен до силен северозападен вятър. Ще нахлува студен въздух и максималната температура на височина 1200 метра ще е около 19 градуса, на 2000 метра - около 9 градуса.

По Черноморието облачността ще се увеличи и ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър предимно от запад. Максималните температури ще са между 22 градуса и 25 градуса. Температурата на морската вода е 19-23 градуса. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.