Горещото време ще продължи и през почивните дни. За събота за 20 области на страната е в сила жълт код за високи температури, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Предупреждението важи за областите: Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Кърджали, Хасково, Стара Загора, Ямбол, Сливен, Търговище, Разград, Силистра, Габрово, Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Русе.

Температурите там ще бъдат между 34 и 38 градуса.

Жълтият код предупреждава, че времето е потенциално опасно. Възможни са здравни проблеми за чувствителни и болни хора, възрастни и деца.

Предупреждението не е в сила за областите Перник, София област, София град, Смолян, Шумен, Варна, Бургас и Добрич.

Синоптиците прогнозират, че утре ще е слънчево и горещо. Следобед в западните райони от страната ще се развие незначителна купеста облачност. Очакваните максимални температури ще са между 33 и 38 градуса.

Слънчево ще бъде и по Черноморието, като там максималните температури ще достигнат 27-30 градуса.

Температурата на морската вода ще е около 27 градуса, на север от н. Калиакра 24 - 25 градуса. Вълнението на морето пък ще е 1-2 бала.

Според прогнозата на НИМХ времето в планините ще е подходящо за туризъм. Незначителна купеста облачност ще се образува над масивите от Западна България в следобедните часове.

Слънчево и горещо ще бъде и в неделя. Максималните температури отново ще са между 33 и 38 градуса, по Черноморието около 30 градуса. Следобед над планинските райони от Западна България ще се развие купеста облачност, но е малко вероятно да има превалявания.

Със слънчево и горещо време ще започне и следващата седмица, като температурите дори ще се повишават. Във вторник термометрите на места ще ударят 35-40 градуса.