Министърът на младежта и спорта Красен Кралев награди призьорите в международния турнир по фигурно пързаляне "Купа София". В оспорвана надпревара при жените българката Александра Фейгин зае второто място в крайното класиране. Тя беше изпреварена единствено от състезаващата се за Австрия Олга Микутина.

Европейската шампионка за девойки получи 187.39 т. за изпълненията си в кратката и волната програма. Фейгин събра актив от 181.75 т. Трета се нареди шведката Анита Йослунд с резултат 158.05 т. От останалите български представителки най-добре се представи Мария Левушкина, която зае петата позиция.

Красен Кралев: Организацията на Световната купа по ски в Банско е блестяща

Красен Кралев: Организацията на Световната купа по ски в Банско е блестяща

"Аз съм изключително горд с това, което направихме тук"

Пред министър Кралев Александра Фейгин сподели, че е доволна от постигнатия резултат и гледа с оптимизъм към Световното първенство в Швеция.

При мъжете първото място бе за българския представител Лари Луполоувър, който събра общо 222.77 т. за изпълненията си в кратката и волната програма.

В тазгодишното издание на "София Трофи" участват общо 280 фигуристи от 18 страни. Домакин на турнира е столичният Зимен дворец на спорта, а организатор е кънки клуб "Денкова-Стависки". Състезанието е част от календара на Международния кънки съюз (ISU) и кръг от веригата състезания за Купа "Европа".

Снимка 520888

Източник: ММС

За нашите национали "София Трофи" е генерална репетиция за предстоящото Световно първенство. В Стокхолм (Швеция) България ще бъде представена от Александра Фейгин, Лари Луполоувър и танцовата ни двойка Мина Здравкова/Кристофър Дейвис. Спортният министър Красен Кралев пожела успех на родните фигуристи във важното състезание. Планетарният шампионат започва на 22 март.

Снимка 520887

Източник: ММС

Кралев проведе разговор с вицепрезидента на ISU Александър Лакерник, който е специален гост на турнира. Лакерник сподели, че е изключително впечатлен от организацията и условията, които предлага Зимният дворец на спорта. През последните 3 години бяха инвестирани общо 5,4 млн. лв. за реконструкцията на основната и тренировъчната зала на съоръжението, което е собственост на държавното търговско дружество "Академика 2011". Пред вицепрезидента на ISU Кралев заяви, че "Арена Армеец" е готова да приеме Европейското първенство по фигурно пързаляне през 2024 г. Българската федерация по кънки работи по подготовката на кандидатурата. Крайният срок за подаване на необходимите документи е 15 април. Спортният министър увери Александър Лакерник, че най-голямата спортна зала у нас вече има натрупан опит от провеждането на големи първенства в зимните спортове. През 2019 г. в "Арена Армеец" се проведе Световното първенство по шорттрек, което получи отлични отзиви за организацията си.

"София Трофи" продължава на 1 и 2 март с надпревари при юношите и децата.

Снимка 520889

Източник: ММС