Сръбските власти ще заплатят награда 1 милион евро на този, който предостави информация за настоящото местонахождение на генерал Ратко Младич.

Голямата премия ще бъде изплатена обаче само в случай, че информацията помогне за залавянето и ареста на бившия командир на армията на босненските сърби-
Това е решил днес на свое заседание Съвета на национална сигурност. Решението е оповестено от Расим Лаич, председател на съвета за сътрудничество на Сърбия с Хагския трибунал.

Припомняме, предаването на генерал Ратко Младич и задълбочено сътрудничество в Хагския трибунал е едно от условията, които Европейския съюз поставя на Сърбия, за да продължат преговорите за интеграция на бившата Югославска република към структурите на съюза.

ЕС ще реши дали да финализира Споразумението за стабилизация и асоцииране със Сърбия, след като Дел Понте представи доклад миналия месец за отношенията на Белград с Трибунала на ООН.


Ратко Младич заедно с Караджич бяха обвинени от Международния наказателен съд за бивша Югославия (МНСБЮ) в геноцид във връзка с клането в Сребреница и 43-месечната обсада на Сараево.

Преди дни съпругата на Караджич за пореден път публично го призова  да се предаде, за да престане мъката за семейството.
Освен Караджич и Младич се издирват и други двама обвинени от Трибунала: хърватският сръбски военновременен лидер Горан Хаджич и бившият босненски сръбски полицейски началник Стоян Жуплянин.