Заетостта в Обединеното кралство е спаднала рекордно между май и юли за сравнение с последното десетилетие, показват официални данни, цитирани от БиБиСи.

Заетостта намалява с 220 000 за тримесечието, съобщи Службата за национална статистика. Това е най-големият тримесечен спад от май до юли 2009 г.

Все пак безработицата не се е увеличила толкова много, колкото са се страхували, тъй като голям брой фирми поставят служителите си в схемата, подкрепяна от правителството.

Но икономистите предупреждават, че пълният ефект върху заетостта ще се усети, когато схемата приключи през октомври.

Броят на средно отработените часове продължи да намалява, достигайки рекордни нива както за годината, така и за тримесечието, съобщиха от ОНС.

"Групите от най-засегнати са по-млади работници, 24-годишни и под тази възраст, или по-възрастни работници и тези в по-рутинна или по-малко квалифицирана работа", коментира Джонатан Атхоу, заместник национален статистик в ОНС.

"Това ни притеснява, тъй като за тези групи е по-трудно да намерят нова работа или да бъдат наети на работа толкова лесно, колкото другите работници."

"Очаква се голям брой хора да бъдат временно далеч от работа... приблизително 7,5 милиона през юни 2020 г., като над три милиона от тях не са на работа в продължение на три или повече месеца", допълват от ОНС.

"Имаше и около 300 000 души на работа поради пандемията и не получиха заплата през юни 2020 г."

"Последните данни за безработицата във Великобритания потвърждава две неща; истинското ниво на тези, които са без работа, е намалено много ефективно от схемата на правителството, но по-важното е, когато мислите за възстановяване, нивото на заетост продължава да спада, тъй като тези, които са загубили работата си през пандемията, все още не са намерили следващата", коментира Джеръми Томсън-Кук, главен икономист в Equals Money.

"За съжаление, краят на схемата на правителството ще представи крайните числа, статистически и икономически, за онези, които понастоящем разчитат на подкрепа от правителството, за да компенсират заплатите си".

"Необходими са по-дългосрочни стимули на правителството за създаване на работни места, за да се гарантира, че разликата между края на схемата и нарастването на заетостта не е по-голяма, отколкото трябва да бъде."

Борисе, не копирай Рузвелт - това няма да свърши добре

Борисе, не копирай Рузвелт - това няма да свърши добре

Да отговориш на криза на предлагането с Рузвелтов подход е като да затегнеш винт с чук