Конфликти са принудили повече от 10 милиона души да напуснат домовете си и да продължат живота си на друго място в родните си държави през миналата година. Така общият брой на вътрешно разселените лица заради насилие достигна рекорден връх.

Това става ясно от доклад на Международния център за наблюдение на вътрешното разселване и Норвежкия бежански съвет, цитирани от АФП.

Общо броят на вътрешно разселените лица в света достигна исторически връх от 41,3 милиона души. Включват се тези, които са били принудени да напуснат домовете си заради природни бедствия и конфликти - общо 28 милиона души са вътрешно разселени през 2018 г., показва изследването.

Общо 10,8 милиона са вътрешно разселени заради конфликти през изминалата година. Най-много са в Демократична република Конго, Сирия, Етиопия, Камерун и Нигерия. Изненадващо най-висок е броят на вътрешно разселените в Етиопия, където 2,9 милиона души са били принудени да напуснат домовете си заради конфликт между общности, често в резултат на поземлени спорове. Демократична република Конго е втора с 1,8 милиона души през 2018 г., следвана от Сирия с 1,6 милиона вътрешно разселени лица. Но общо в Сирия от началото на войната през 2011 г. са разселени 6,1 милиона души. Отделно около 6 милиона сирийци са напуснали страната си като бежанци.

17,2 милиона души са били принудени да напуснат домовете си заради природни бедствия през изминалата година. Тропически циклони и наводнения са принудили близо 10 милиона души да бягат във Филипините, Китай и Индия.

22 000 души са разселени в Калифорния в резултат на пожари.

Броят на хората в момента, които са вътрешно разселени, е далеч по-висок от 25 милиона, които са напуснали страните си като бежанци.