наркотициПоставените под сериозно напрежение заради корупцията и наркопроизводството власти в Афганистан съобщиха в понеделник, че са изпратили в затвора за наркотрафик 11 висши държавни служители, сред които и полицейски генерал.

За това информира "Ройтерс", позовавайки се на отчет на специално създадената правителствена служба за борба с дрогата.

За последните три месеца в затвора са влезели 155 души, свързани с наркотърговията.

Говорителят на специалносто звено Халил Ул-Раман Мутавакил заяви, че сред тях са 11 високопоставени държани служители. Най-висшият сред тях е полицейски генерал, отговарящ за няколко провинции по границите с Туркменистан и Иран.

Генералът, наречен само с името Молхем, е получил 10-годишна присъда заради връзките си с трафика на наркотични вещества. На останалите са били дадени присъди от до 18 години лишаване от свобода.

През миналата година 600 човека, сред които десетки чиновници, са били разпитвани за съпричастност към наркоканали в Афганистан. Кабул е под напрежение от страна на западните си съюзници, които искат наркобизнесът в страната, захранващ талибаните с милиони долари, да бъде унищожен.

През миналата седмица при съвместна акция на руските и американските специални части бяха унищожени четири нарколаборатории и близо тон хероин. Операцията беше посрещната хладно от официалните власти в Афганистан, които я определиха като нарушение на суверенитета на страната. Присъствието на руски войници в Афганистан е деликатна тема след 10-годишния конфликт през 80-те години на миналия век.

Афганистан от години произвежда 90% от опиума в света - суровина, използвана за производството на хероин. Американските и афганистанските власти се опасяват, че парите от дрогата финансират бунтовниците в страната.

Корупцията и слабото управление също застрашават стабилността на разораната от войните държава. Проблемите се очаква да натежат при обсъждането на стратегиите на НАТО и САЩ в Афганистан през следващия месец.

В момента страната е на предпоследното 176-то място (преди Сомалия) в индекса на корупцията на „Прозрачност без граници".