Сто милиона пълнолетни лица в Съединените щати вече са ваксинирани с две дози срещу коронавирус, съобщи в петък директорът за реагиране на коронавирус в Белия дом Джеф Зиентс, цитиран от CNN.

"Това са сто милиона американци с чувство на облекчение и спокойствие, които знаят, че след дълга и тежка година са защитени от вируса", каза Зиенц пред репортери на брифинг в Белия дом за борбата с Covid-19. Те знаят, че решението им да се ваксинират защитава не само тях, но и техните семейства, приятели и общности. Сто милиона американци, които могат да следват новите здравни насоки, публикувани тази седмица и да ходят в парка със семейството си, да се хранят и да общуват с приятелите си навън и много повече дейности на открито, без да се налага да носят маска", каза Зиентс.

Припомняме, че маските за лице вече не трябва да се носят от напълно ваксинирани срещу коронавирус хора на открито. Това съобщиха от Центъра за контрол и профилактика на заболяванията във вторник.

Неваксинираните хора не трябва да носят маски, когато тренират или се събират в малки групи напълно ваксинирани хора, но им се препоръчва да продължат да носят маски на открито, когато се хранят в ресторант или се събират с други неваксинирани хора.

Маските вече не са задължителни на открито за ваксинираните американци

Маските вече не са задължителни на открито за ваксинираните американци

Все още остават някои ограничения

Ваксинираните с две дози ваксини хора не се нуждаят от маски, докато се хранят на открито в ресторанти, събират се в малки групи или провеждат дейности на открито като туризъм.

САЩ вече постигнаха целта на президента Джо Байдън за 200 млн. ваксинирани американци срещу коронавирус за 100 дни мандат.

Американците, които са били напълно ваксинирани срещу Covid-19, ще могат да посетят Европейския съюз това лято, заяви Урсула фон дер Лайен, президент на Европейската комисия.

Байдън: Целта е постигната - 200 млн. ваксинирани за 100 дни управление

Байдън: Целта е постигната - 200 млн. ваксинирани за 100 дни управление

Всички американци над 16-годишна възраст могат да се ваксинират

Ще бъдат отпуснати близо 10 милиарда долара за достъпност на ваксините и доверието в силно засегнатите общности в цялата страна. Това включва 3 милиарда долара финансиране за подкрепа на усилията за промоция в щатите чрез организации, базирани в общността, и доверени общностни лидери.

Байдън каза, че до края на май ще има достатъчно ваксини за всеки пълнолетен американец. Всеки американец на възраст над 16 години вече има право на ваксина в цялата страна.