Най-възрастният учен в Австралия, който щеше да бъде уволнен от работодателя си на 102 г. заради възрастта си, ще лети до Швейцария в началото на май, за да сложи край на живота си, съобщава АФП.

Случаят с Дейвид Гудол, който в момента е на 104 г., възобнови дебата за евтаназията в Австралия.

Гудол не е с терминално заболяване, но качеството му на живот се е влошило и той се е договорил с агенция за евтаназия в Базел.

Много съжалявам, че достигнах тази възраст, оплака се екологът пред ABC на рождения си ден по-рано този месец.

Не съм щастлив. Искам да умра. Не съм тъжен, каза той.

Чувствам, че възрастни хора като мен трябва да се ползват с пълни граждански права, включително правото на евтаназия, добави Гудол.

Асистираното самоубийство е незаконно в повечето държави по света и беше забранено в Австралия, докато щатът Виктория не стана първото място в страната, което узакони практиката през 2017 г.

Но това законодателство, което ще влезе в сила през юни 2019 г., ще се прилага само за нелечимо болни хора и с продължителност на живот по-малко от 6 месеца.

В миналото и други щати в Австралия дебатираха въпроса за евтаназията, но предложенията никога не бяха подкрепени, като последното беше през 2017 г. в Нов Южен Уелс.

Exit International, която подкрепя пътуването на Гудол до Швейцария, коментира, че не е справедливо един от най-възрастните и прочути граждани на Австралия да бъде принуждаван да пътува до другата част на света, за да умре с достойнство.

Организацията поде кампанията GoFundMe за набиране на средства за самолетен билет за Гудол и помощника му. До момента са събрани 13 000 щатски долара.

Името на Гудол, бивш научен сътрудник в Edith Cowan University в Пърт, влезе в международните новини през 2016 г., когато беше обявен за неспособен да работи в университета.

След като беше подкрепен от учени по света, университетът беше принуден да отмени решението си. Гудол е публикувал десетки изследвания в областта на екологията и доскоро редактираше за различни журнали.