Атентатор уби най-малко 11 души и рани 14, самовзривявайки се на входа на международното летище в Кабул, където хора приветстваха завръщането на афганистански вицепрезидент Абдул Рашид Достум от изгнание, съобщава АФП.

Високопоставени държавни служители, политически лидери и поддръжници напускаха летището, след като поздравиха могъщия лидер (етнически узбек) и бивш военачалник, когато се случва експлозията.

Достум, облечен в западен костюм и слънчеви очила и пътуващ с брониран, не е пострадал, каза говорителят му Башир Ахмад Таян. Говорител на полицията в Кабул Хашмат Станикзай коментира, че 11 души са били убити и 14 ранени. 

Атентаторът самоубиец е бил пеша, съобщава говорителят на вътрешното министерство Нажиб Даниш, добавяйки, че цивилни, включително дете и членове на силите за сигурност са сред жертвите.

Достум, свързван с нарушения на човешките права в Афганистан, е посрещнат като знаменитост, напускайки чартърния самолет от Турция, където живее от май 2017 г. Неговото завръщане, което е предмет на много спекулации, идва на фона на насилие и протести в няколко провинции в Северен Афганистан, които традиционно са в неговата зона на влияние.

Хиляди привърженици на Достум излязоха на улицата през последните седмици, блокирайки изборите и правителствени служби и секции от магистрали, за да искат освобождаването на проправителствен военен лидер и да призоват Достум да се завърне.

"Ние няма да вярваме на правителството, ще продължим да протестираме, освен ако генерал Достум не ни каже да спрем", коментира протестиращ лидер в провинция Фариаб. Той също така повтаря призивите за освобождаването на Незамудин Каисари, шеф на полицията в провинцията и представител на Достум във Фариаб. Арестът на Кисари по-рано този месец възпламени протестите.

 

Наблюдатели коментират, че президентът Ашраф Гани, етнически Паштун, дава зелена светлина на Достум да се върне у дома, за да стабилизира северната част и да осигури узбекска подкрепа преди президентските избори през следващата година, в които се очаква да се кандидатира.

През 2009 г., Гани описва Достум като "известен убиец". Седем от охранителите на Достум са осъдени за сексуално насилие и незаконно задържане на Ахмад Иши, бивш губернатор на северната провинция Джовжан през 2016 г.

 

Достум е една от няколкото противоречиви фигури, които Кабул иска да реинтегрира в политиката след намесата на САЩ през 2001 г. "Неговият героичен статут на север е в разрез с варварщините, с които е известен", пише АФП.

За Достум, който помогна на САЩ срещу талибаните през 2001 г., се твърди, че е позволил стотици талибански затворници да се задушат в контейнери.