Стари самолети, предимно датират от 20-те и 30-те години на XX век, са близо да приключат пътешествие от гръцкия остров Крит до Кейптаун в ЮАР, съобщава БиБиСи.

Пътешествието (Crete2Cape), което е с дължина 13 хиляди километра, започна на 11 ноември. То е по стъпките на "пионерите през 20-те години на XX век" и свързва "някои от най-красивите места в Африка".

Снимка 268488

Източник: GettyImages

Самолетите са оборудвани само с основна навигационна система. Те кацнаха до египетските пирамиди и прелетяха над планината Килиманджаро по време на пътешествието.

Полетите имат за цел да пресъздадат първия африкански авиационен коридор от 30-те години на XX век.

На официалния сайт на инициативата се описва пътят като "ниско прелитане по Нил от Кайро до Хартум, прелитане над възвишенията на Етиопия преди да се достигне до равнините в Кения и дома на африканската авиация в Найроби".

Полетът също включва планината Килиманджаро, националния парк "Серенгети", Занзибар, Замбия и Зимбабве.

Снимка 268487

Източник: GettyImages

Съобщава се, че един от пилотите на старите самолети е имал проблем с двигателя. 72-годишен британец пък, който е изчезнал да пъти, беше арестуван в Етиопия и кацна в размирен Южен Судан вместо Кения.

Организаторът на пътешествието Сам Рутърфорд заяви, че пътуването е било успешно, но ще си поеме въздух с голямо облекчение, когато достигнат Кейптаун.

7 от общо 11-те самолета ще достигнат ЮАР днес.

Снимка 268492

Източник: GettyImages