Почти 10 милиона души в китайския град Циндао са тествани за коронавирус, обявиха местните власти, докато се опитват да спрат заразата с амбициозна програма за масово тестване, информира АФП.

Заместник-кметът на града съобщи, че повече от 9,9 милиона проби са събрани и до момента има 7,6 милиона резултата. Той добави, че не са открити нови случаи на коронавирус.

Повече от 4 млн. китайци тествани за коронавирус в Циндао

Повече от 4 млн. китайци тествани за коронавирус в Циндао

След нови случаи

До момента в града са потвърдени 13 случая, каза още заместник-кметът и допълни, че здравните работници се очаква да приключат до петък с тестването на 9,4 милиона жители и други 1,5 милиона посетители. Програмата за масово тестване започна преди пет дни след откриването на дузина случаи в местна болница, където се лекувани пристигнали от чужбина пациенти с коронавирус.

Днес директорът на болницата бе отстранен, докато тече разследване.

От 13-те потвърдени случая 8 са във въпросната болница и един е роднина на пациент. Властите не разкриха подробности за останалите четири случая, но днес съобщиха, че всички случаи в града са тясно свързани с болницата. Властите все още се опитват да установят точния източник на огнището.

Вчера директорът на здравната комисия към града бе отстранен от поста.

Повече от 3 милиона китайци тествани за коронавирус за два дни в Циндао

Повече от 3 милиона китайци тествани за коронавирус за два дни в Циндао

Огромни опашки се образуваха вчера в източния град