Броят на хората, живеещи с деменция, ще нарасне от сегашните 55 млн. на 78 млн. души до 2030 г. Това показва доклад на Световната здравна организация, съобщава "Ройтерс".

До 2050 г. пък тези хора ще се увеличат на 139 млн. души.

По данни на СЗО към момента над 55 милиона души (8,1% от жените и 5,4% от мъжете на възраст над 65 години) живеят с деменция.

В доклада се обръща внимание на факта, че увреждането, свързано с това заболяване, предполага финансови разходи. През 2019 г. общите разходи за поддържане на здравето и грижите за хора с деменция в света възлизат на 1,3 трилиона долара. Според СЗО обаче тази сума ще достигне 1,7 трилиона долара до 2030 г. и до 2,8 трилиона долара до 2050 г.

Учени тестват изкуствен интелект, който диагностицира деменция за един ден

Учени тестват изкуствен интелект, който диагностицира деменция за един ден

Може да предскаже дали състоянието ще е стабилно много години, бавно ще се влоши или ще се нуждае от незабавно лечение

Деменцията лишава милиони хора от памет, независимост и достойнство, но също така отнема от нас онези, които познаваме и обичаме, заяви генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

Той призова международната общност да предприеме съгласувани действия, за да даде възможност на всички хора с деменция да живеят с подкрепата и достойнството, които заслужават.

СЗО посочва, че има спешна нужда от увеличена подкрепа на национално ниво както за живеещите със заболяването, така и за грижещите се за тях.

От организацията пояснават, че деменцията е синдром, който влошава паметта, мисленето, поведението и способността за извършване на ежедневни дейности. Тя засяга най-вече възрастните хора, но не е нормално състояние на стареене.

Най-честата причина за деменция е болестта на Алцхаймер е, която представлява 60-70% от всички случаи.

На всеки 3 секунди някой по света се разболява от деменция

На всеки 3 секунди някой по света се разболява от деменция

Възприятието на българите за заболяването е под всякаква критика, смята Илиян Василев