146 бежанци са били евакуирани в понеделник от Либия в Италия в съвместна операция между ВКБООН, Агенцията на ООН за бежанците и италианските и либийските власти.

Евакуацията е извършена в сътрудничество с либийското Министерство на вътрешните работи.

Италия е първата държава, която е приела евакуирани от Либия от последната вълна на насилие. 

По-рано, новите италиански власти заявиха, че се въвеждат по-строги мерки срещу нелегалната миграция, тъй като страната не може да се справи с прииждащите всяка година по море стотици хиляди бежанци. 

Групата, която включва и 46 деца, отделени от техните семейства, е кацнала днес в Рим с полет от Мисрата, Либия. Хората ще бъдат настанени в центрове за спешно настаняване.

Тази евакуация е жизнено важна за хората, изправени пред сериозни заплахи и опасности в Либия, каза Филипо Гранди, върховен комисар на ООН за бежанците. 

Повече от 30 000 бежанци от Либия след офанзивата на Хафтар

Повече от 30 000 бежанци от Либия след офанзивата на Хафтар

Жертвите са 200 души, а хиляди са ранени

Ситуацията със сигурността в Триполи продължава да се влошава. През последните дни въздушните удари отнеха живота на още цивилни и нанесоха материални щети.

Призовава се международната общност да евакуира всички бежанци, които остават в центровете за задържане в Триполи, и да ги приведе в безопасност. С появата на сблъсъци, които ще продължат, времето е от съществено значение.

Повече от 3300 души са изложени на особен риск в центровете за задържане, близо до непосредствени или продължаващи сблъсъци.

Припомняме, че хиляди африкански мигранти, опитващи се да стигнат до Европа през Либия с примитивни лодки и кораби, бяха спасявани от удавяне и отвеждани в центрове в Триполи.

Либия се очерта като основна транзитна точка за Европа за онези жители на Африка, които търсят по-добър живот.

Това обаче се случва в хаоса на боевете между съперничещи въоръжени групировки в страната.

Армията на метежния генерал Халифа Хафтар атакува столицата Триполи. Той бе подкрепен както от Русия, така и от американския президент Доналд Тръмп, но не и от американските институции.