Президентът Барак Обама е в норвежката столица Осло за церемонията по връчването на Нобеловата награда за мир, която му бе присъдена през октомври.

След срещата си с норвежкия премиер Йенс Столтенберг Обама даде пресконференция.

На журналистически въпрос относно критиките, че наградата му е дадена преждевременно и как ще я използва, за да осъществи добрите си намерения, Обама заяви: Новината, че получавам наградата, беше голяма изненада за мен. Нямам съмнения, че има други които я заслужават повече."

Президентът Обама заяви, че неговата задача е да се продължи по пътя, който по думите му, не е важен само за Америка, но е важен и за един траен мир и сигурност за света.

Той отказа да коментира ареста на петима американци в Пакистан и възможните връзки с тероризма, но използва възможността да похвали приноса на мюсюлманската общност в САЩ.

Пред репортерите в Осло Обама заяви, че "усуканите идеологии" на терористите могат да достигнат до младите хора в Съединените щати и да им повлияят.

Безпрецедентни са мерките за сигурност в норвежката столица, най-засилените, предприемани някога в Осло, пишат световните медии.

Над 2 500 полицаи патрулират по улиците на норвежката столица. Армията също съдейства за опазването на реда, като е осигурила хеликоптери и снайперисти.

Миналата седмица бяха запоени над 400 шахти в центъра на града, а полицията махна всички контейнери за боклук, за да се елиминира потенциалната опасност от поставянето на взривни устройства в тях.

За опазването на американския държавен глава норвежкото министерство на правосъдието ще отдели 92 млн. крони (16 млн. долара).