Френският президент Никола Саркози изрази своята дълбока тъга заради смъртта на френско момиче при атентата в египетската столица Кайро, предаде БиБиСи.

Припомняме, взривното устройство избухна врайона на историческата джамия "Имам Хусейн" в центъра на Кайро, където е разположен популярният сред туристите пазар "Хан ал- Халили".

Сред загиналите е и 17-годишна френска туристка, чиято смърт днес е потвърдена и от френското външно министерство. Тя  е била част от група туристи, които са били на посещение в Египет. При експлозията са ранени повече от 20 души, по-голяма част от които французи. Ранени са и трима германци и трима египтяни. Шестима от пострадалите са в тежко състояние.

Президентът Саркози изказа на семейството на загиналото момиче личната си тъга за случилото. До този момент никой не е поел отговорност за атентата.

Според Монстасер ел-Заят, адвокат на ислямистките екстремисти, атаката е провокирана от гневна реакция сред подобни групировки по повод израелската офанзива в Ивицата Газа. Припомняме, Египет беше основен посредник в преговорите между Израел и движението Хамас по време на военните действия в района.

По думите му атентатът е плод на млади аматьори, чиито емоции са резултат от случилото се в Газа.

Атаката в Кайро не е първата от подобен характер, припомня БиБиСи. Медията допълва, че за последните две години в Египет са извършени четири големи нападения, като през април 2005 г. измежду загиналите имаше двама французи и един американски гражданин.