Министерството на отбраната на Армения съобщи, че един войник е убит от снайперист по границата с Азербайджан, информира АФП.

В средата на юли възникнаха гранични сблъсъци между двете бивши съветски републики, които от десетилетия са в конфликт за отцепилия се от Азербайджан Нагорни Карабах.

Сърбия потвърди за изпратено на Армения оръжие

Сърбия потвърди за изпратено на Армения оръжие

След спекулации по темата, Белград разкри, че частна компания стои зад сделката

С убития арменски войник общо загиналите се увеличиха до 19.

Арменското ведомство поясни, че един от войниците им е "убит при снайперистки огън от посоката на врага" през нощта. Убийството е извършено след седмица относително спокойствие по границата.

Азербайджан от своя страна обвинява Армения, че използва "оръжия с голям калибър и снайпери". Баку също така се оплаква, че Армения многократно е нарушила режима на тишина по границата за последните 24 часа.

Турция подкрепя Азербайджан в конфликта с Армения

Турция подкрепя Азербайджан в конфликта с Армения

Анкара също така "категорично осъжда арменската окупация на азербайджанска територия"

Възникналото насилие е необичайно, тъй като е на стотици километри от Карабах, югозападен регион в Азербайджан, който беше превзет от арменски сепаратисти по време на война през 90-те г. на миналия век, отнела живота на 30 000 души.

Двете страни се обвиняват в артилерийски и минометен обстрел. Азербайджан заплашва да удари атомна електроцентрала на Армения, ако атакува стратегически обекти.

Москва и западни държави призовават за деескалация на фона на опасения, че Русия и Турция, които подкрепят Азербайджан, могат да се намесят.

Иран готов да посредничи на Азербайджан и Армения

Иран готов да посредничи на Азербайджан и Армения

След новите вълнения по границата