2 000 полицая са ангажирани за охраната при преминаването на олимпийския огън в тайландската столица Банкок, съобщи АФП.

От полицията бяха категорични, че са готови да спрат всеки анти-китайски активист, който се опита да саботира олимпийската щафета.

При преминаването на огъня през Париж, Лондон и Сан Франциско, се стигна до десетки арести на протестиращи, допълва Си-Ен-Ен.
Във Франция огънят беше дори загасен.

Повечето от хората по света обичат Олимпийския огън и поддържат олимпийската идея, заяви една от говорителките на церемонията Ли Пинг. По думите й, преминаването на огъня дава възможност на градовете да разкрият автентичната си култура и спомага за междукултурното разбиране и приятелство между народите. За съжаление, някои използват този случай за политическа пропаганда, каза още тя.

Засега няколко групи, борещи се за спазване на човешките права са обявили, че планират мирни демонстрации по време на пренасянето на огъня.

Следващата стъпка на щафетата е Куала Лумпур.

Междувременно стана ясно, че в дипломатическия квартал в Пекин има засилено присъствие на органите на реда.
Причината е в очакваните протести на китайски студенти в подкрепа на Олимпиадата.

Предполага се, че най-сериозно струпване на протестиращи ще има пред посолството на Франция заради инцидентите с Олимпийския огън в Париж.