2 милиарда души по света живеят в бедност, докато други 753 милиона души са изправени пред крайна бедност или са на ръба на оцеляването.

Това става ясно от доклад за световната хуманитарна помощ за 2018 г.

Ситуацията с безпомощните хора, които се борят с глад, суша, конфликти и природни бедствия, е представена на Международния ден на хуманитарните дейности, който се отбелязва всяка година на 19 август в подкрепа на хората, засегнати от кризи.

От изследването става ясно, че най-малко 201 милиона души в 134 държави са се нуждаели от хуманитарна помощ, за да оцелеят през 2017 г. От тях 20,7 милиона са в Йемен, 13,7 милиона в Сирия и 12,8 милиона в Турция, където са приети 3,5 милиона сирийци.

В списъка са споменати също Етиопия, Ирак, Нигерия, Демократична република Конго, Южен Судан, Афганистан, Сомалия, Кения, Хаити, Малави, Колумбия, Судан, Чад, Зимбабве, Мали, Украйна, Камерун, Ливан, Пакистан, Бурунди, Йордания, ЦАР, Уганда, Нигер, Палестина, Мозамбик, Мадагаскар, Либия, Ангола, Бангладеш, Шри Ланка, Непал и Мианмар.

Етиопия, Нигер, Пакистан, Сомалия, Южен Судан и Судан са изправени пред три вида кризи едновременно - конфликти, природни бедствия и принудително разселване.

2 милиарда души по света живеят с по 3,2 долара на ден, а крайно бедните - под 1,9 долара на ден.

Докладът също споменава, че разселените хора по света са се увеличи с 2,9 милиона души през 2017 г. в сравнение с предходната година. Общият им брой е 68,5 милиона души.

60% от цялата помощ е била насочена към 10 държави през миналата година. Най-големите реципиенти са Сирия (14%) и Йемен (8%). Сирия е за пета поредна година най-големият реципиент.

Гърция и Турция за първи път са сред 10-те най-големи реципиенти на хуманитарна помощ заради миграцията.

Турция е най-големият донор на хуманитарна помощ в света с 8,07 милиарда долара. След нея са САЩ (6,68 милиарда долара) и Германия (2,99 милиарда долара), съобщава Анадолската агенция.