Действащ губернатор на САЩ и конгресмен ще са сред четиримата кандидати, които ще напуснат сцената, когато Демократическата партия проведе първия си дебат в Маями по-късно този месец, съобщава "Ройтерс".

Националният комитет на Демократическата партия обяви списъка с имената на 20 кандидати за президент на САЩ, които се квалифицират за участие в дебата.

Решението е удар за кандидатите, които ще бъдат пропуснати: губернаторът на Монтана Стив Бълок; конгресменът Сет Молтън от Масачузетс; бившият сенатор Майк Грейвъл и Уейни Месам, кмет на град Мирамар, Флорида.

Дебатът ще се проведе на 26 и 27 юни.

20-те кандидати ще бъдат произволно разделени за двата дебата. Жребият се очаква в петък в Ню Йорк.

Кандидатите, квалифицирали се за дебатите, са получили най-малко 1% подкрепа на три социологически проучвания или са получили дарения от 65 000 поддръжници, включително най-малко от 200 донори в 20 щата.

През повечето години списъкът с кандидатите на президентския дебат не привличаше особено внимание. Но в тази предизборна кампания се включиха рекорден брой от 24 кандидати, което принуди партията да въведе правила за ограничаване на участниците.

Бълок е един от най-големите критици на системата. Той е последният кандидат, присъединил се към надпреварата през май.

Дебатът ще бъде предаван по NBC, MSNBC и Telemundo, както и на различни дигитални и социални платформи.

Сред основните кандидати са бившият вицепрезидент Джо Байдън, кметът на Ню Йорк Бил де Блазио; сенатор Камала Харис от Калифорния; сенатор Бърни Сандърс от Върмонт; сенатор Елизабет Уорън от Масачузетс; бившият конгресмен от Тексас Бето О'Рурк и други.