Близо 1/5 от общия бюджет на Европейския съюз - повече от 28 милиарда евро от данъкоплатците - отива за развъждане на селскостопански животни в Европа.

Това показва ново изследване на природозащитната организация "Грийнпийс", цитирано от "Гардиън".

То е изнесено на фона на призивите на учени значително да се намали консумацията на месо.

Авторите на доклада отбелязват, че средствата на данъкоплатците трябва да бъдат пренасочени към по-голямо производство на зеленчуци и плодове.

През миналия месец EAT-Lancet Commission от учени призова за нова диета, основана на растителна храна, за да се избегнат тежките последици от климатичните промени и унищожаването на дивата природа. За подобна диета ще е необходимо да се ореже консумацията на червено месо в Европа със 77%.

Според препоръките във Великобритания месото и млечните продукти не трябва да бъдат повече от 20% от дневния хранителен прием.

Диетата с по-малко месо и млечни продукти не само ще предотврати някои здравословни проблеми, но също ще намали натиска върху земята, ще отвори по-голяма площ за природата, обяви Марко Контиеро от "Грийнпийс", директор на отдела за селскостопанска политика.

Изследователите от организацията са използвали публична информация на Европейската комисия и Евростат, за да изчислят субсидиите в земеделието и земята, използвана за развъждане на селскостопански животни.

Те са изчислили, че 125 милиона хектара (308 милиона акра) земя в Европа се използва за паша на селскостопанските животни, това включва повече от 60% от земя, която може да се използва за отглеждане на храна, която директно може да се консумира от човека.

Между 28 и 32 милиарда евро директни плащания се отделят всяка година за отглеждане на животни, което е около 18-20% от общия бюджет на ЕС.

От "Грийнпийс" настояват европейските субсидии за развъждане на селскостопански животни да бъдат пренасочени към по-голямо производство на плодове и зеленчуци.

Консумацията на месо в Европа се е увеличила с 80% от 60-те г. на XX век, което е в резултат разширяване на производство на месо и млечни продукти в региона. В световен мащаб за отглеждането на животни се използва 80% от обработваемата земя, а предоставя само 18% от калориите ни.