Най-малко 200 къщи са унищожени от горските пожари в чилийския град Валпараисо, предаде ДПА. 

Това заяви вчера министърът на вътрешните работи Гонсало Блумел.

Евакуирани са няколко района на града, съобщиха от пожарната.

Властите смятат, че пожарите са причинени от умишлени палежи и тече разследване.

Издирват се виновните. 

Силни ветрове и високи температури допълнително усложниха ситуацията. Електричеството бе прекъснато за около 90 000 клиенти в района, като предпазна мярка. Две училища са превърнати в приюти за засегнатите жители, които са принудени да бягат в празненствата за Бъдни вечер.

Обявено бе извънредно положение в града, на около 100 км от столицата Сантяго, и че е "очевидно", че пожарите са запалени умишлено. Видео, публикувано в социалните медии, показа кола до мястото, където е започнал един от пожарите. Прокуратурата разследва кадрите, както и доклади от жителите, че коли са наблюдавани в засегнатите хълмове в момента, преди да избухнат пламъците.

Пожар изпепели 120 къщи на Бъдни вечер в чилийския град Валпараисо

Пожар изпепели 120 къщи на Бъдни вечер в чилийския град Валпараисо

Изпратени са всички пожарникари на града, разследват умишлен палеж

Чилийският министър на земеделието Антонио Уокър посети районите и призна, че пожарникарите са затруднени в ограничаването на пожарите. Близо 120 хектара тревни площи вече са опустошени от пожарите.

Президентът Себастиян Пиньера заяви: "Ние дълбоко съжаляваме за пожара, който засяга толкова много семейства по хълмовете на Валпараисо и особено на Бъдни вечер".

Валпараисо, в централната част на Чили, е един от най-големите градове на страната и голямо пристанище на Тихия океан. Освен това е популярна туристическа дестинация в Южна Америка.