Най-малко 213 полицаи са ранени, а 203-ма демонстранти са задържани в Хамбург в последните два дни на насилие по време на форума на Г-20 в германския град, който ще приключи днес, съобщава ДПА.

Арести в Хамбург

Арести в Хамбург

Десетки хиляди души се бяха събрали

Говорител на полицията потвърди цифрите, пояснявайки, че има вероятност броят на ранените полицаи да се увеличи през деня.

Няма конкретни данни за броя на пострадалите демонстранти.

В града се провеждат операции по прочистване и ограничаване на демонстрациите след последните сблъсъци тази нощ, при които са нанесени сериозни щети върху сгради, автомобили, магазини и др.

Говорител поясни, че 77 души остават в ареста. 13 са задържани, когато полицията щурмувала сграда в квартал Schanzenviertel - епицентърът на антикапиталистическите протести срещу форума.

Вчера полицията в Хамбург поиска подкрепление от страната. Допълнителни 2 000 служители на реда бяха изпратени, достигайки общо в града 21 000 полицаи.

В Хамбург водните оръдия пак влязоха в употреба, срещата на Г-20 започна
на живо

В Хамбург водните оръдия пак влязоха в употреба, срещата на Г-20 започна

Щурмуваха полицейски участък

Насилието започна още в четвъртък с така наречения протест "Добре дошли в ада" и се увеличи в петък вечерта. Въпреки че демонстрацията е насочена към Г-20, понякога демонстрантите атакуваха полицията с бутилки и камъни.

Андреас Блехшмит, един от главните организатори на демонстрациите, се дистанцира от насилието.

Блехшмит каза пред общественото радио Ен Де Ер, че протестите "са заживели свой живот". По думите му според организаторите това е лошо, както от политическа гледна точка, така и от гледна точка на посланията им.

Днес е кулминацията на протестите. Два големи протеста с около 100 000 души са организирани в града. Полицията не изключва ново насилие.

Според "Дойче веле" около 12 000 протестиращи са се събрали на централния площад в града по обяд. Демонстрацията е наречена "Г-20 - не сте добре дошли".