Броят на жертвите на пожара в дома за грижи за възрастни хора в селището Подъелск в Корткероски район на руската република Коми достигна 24 души.

Това съобщи ръководителят на следственото управление на Следствената комисия към Прокуратурата на Русия за Коми Николай Басманов, цитиран от РИА Новости.

"До момента броят на загиналите е 24 души. По окончателни данни, в дома са живеели 27 души. Отчитайки това, че трима са били спасени, може да се предположи, че останалите са жертви и пострадали" посочи Басманов.

"От друга страна не изключваме, че в дома вечерта е може да са се намирали още двама души. В момента е рано да се каже кои са те - медицинска сестра и пазач, тоест обслужващ персонал или нелегални живущи", поясни Басманов.

По неговите думи, в момента следствието е започнало работа по нова версия за случилото се, която е могла да доведе до трагедията.

"За сега обаче не съм упълномощен да я разкривам пред медиите", отбеляза той.

Припомняме, президентът на автономната република Коми Владимир Торлопов нареди да бъде формирана комисия от следователи, която да разследва причините за пожара.

Сред първите версии за причината са, че остаряла електрическа инсталация може да е предизвикала пожара, както и преди се е случвало в домовете за стари хора.

Сред версиите за причината е и тази, че пожарът в с. Поделск в Коми е възникнал от незагасена цигара.

Следствието ще разгледа целият спектър от версии за случилото се. "Ще разгледаме най-различни варианти: от извършването на умишлени действия, довели до пожара, до нарушаване на правилата за пожарна безопасност от страна на длъжностните лица", посочи Басманов.

Припомняме, руският президент Дмитрий Медведев даде специални указания на главния прокурор на страната Юрий Чайка и на министъра на извънредните ситуации на Русия Сергей Шойгу да проведат подробно разследване на причините за пожара в дома за възрастни хора и да съобщят лично на него първите резултати от разследването.

Това съобщи по-рано днес говорителят на руския държавен глава Наталия Тимакова.

"Във връзка с трагедията в Република Коми, където избухна пожар в дом за възрастни хора в селището Подъелск, президентът на Русия Дмитрий Медведев даде указания на главния прокурор Юрий Чайка, на своя упълномощен представител в Северозападния федерален окръг Иля Клебанов и на министъра на извънредните ситуации Сергей Шойгу да проведат подробно разследване на причините за случилото се и през идните дни да съобщят лично на него за първите резултати от разследването, за виновните за тази трагедия", каза Тимакова.

Тимакова също отбеляза, че Медведев е наредил на президента на Република Коми Владимир Торлопов да окаже цялата необходима помощ на пострадалите и на роднините на загиналите в резултат на пожара.

3 февруари е обявен за ден на траур в Коми в памет на жертвите на огнената стихия.