Британските власти са наложили глоба в размер на 189 млн. паунда (близо 240 млн. долара) глоба на британския авиопревозвач British Airways по силата на Закона за защита на личните данни във Великобритания, след като данни за кредитните карти на повече от 380 000 клиенти бяха компрометирани след кибератака, съобщават британските медии.

Ръководителят на British Airways Алекс Круз заяви, че компанията е "изненадана и разочарована" от решението.

"British Airways реагира бързо на престъпното деяние във връзка с кражбата на данни на клиентите. Не открихме доказателства за измами по сметки, свързани с кражбата. Извиняваме се на нашите клиенти за неудобството, причинено от това събитие", отбеляза Круз.

По думите на Уили Уолш, изпълнителен директор на IAG, компанията собственик на британската авиокомпания, те ще обжалват наложената глоба, която може да се равнява на 1,5% от световния оборот на British Airways за финансовата година.

"Възнамеряваме да предприемем всички необходими стъпки, за да защитим енергично позицията на авиокомпанията, включително да заведем всички необходими жалби", посочи Уолш.

Компанията е сигнализирала полицията само 16 дни след началото на хакерската атака - на 5 септември 2018 г. Според информациите престъпниците може да са откраднали данни, включващи адресите на клиентите, имейли и информация за плащане с карти, включително номера на карти, дата на изтичане на картата и в някои случаи техните CVV кодове за сигурност.