Близо 25 000 цивилни са напуснали домовете си в северозападната част на Шри Ланка, която е окупирана от тамилските тигри.

Хората са избягали след като правителствените войски са разбили укрепленията преди да достигнат до последната база на бунтовниците.

Това съобщиха от армията, цитирани от БиБиСи.

Междувременно, активист на групировката извърши самоубийствен атентат, при който пострадаха най-малко 17 души, уточниха правителствени източници.

Войските успяха да пробият блокадата на екстремистите, изолирали се в малка област в близост до крайбрежието на страната.

От правителството посъветваха бунтовниците да се предадат или да се изправят срещу финалните военни операции на военните.

Хиляди демонстранти блокираха някои от най-натоварените пътища на Лондон и посочиха исканията си пред сградата на Парламента.

Там протестиращите призоваха за незабавно прекратяване на огъня във войната между тамилските сепаратисти и правителството на Шри Ланка.

Протестиращите инициираха "седящ" протест, като скандираха и развяваха знамена и плакати по улиците пред парламента.

Според полицията 3 500 души са взели участие в демонстрацията. Протестиращите настояват Великобритания, която е бивша колониална сила, да се намеси и да спре конфликта в Шри Ланка.