Три атентаторки самоубийци са извършили атака, след която са загинали поне 27 души в североизточната част на Нигерия, съобщават официални лица, цитирани от БиБиСи.

Десетки са ранени, когато жените се взривяват извън лагера за бежанци близо до Майдугури в щата Борно, крепост на ислямистката бойна група Боко Харам.

През последните месеци в града има ескалация на насилието. Боко Харам се бори да създаде ислямска държава от 2009 г. насам.

Доклад, публикуван от американските анти-терористични изследователи миналата седмица съобщава, че това са първите бунтовници в историята, които използват повече жени самоубийци за атентати, отколкото мъже.

Баба Кура, член на силите за наблюдение, създадени да се борят с джихадистите, заявява пред АФП, че първият атентатор се е взривил близо до лагера, предизвиквайки паника.

"Хората се опитваха да затворят магазините си, когато две други жени атентаторки задействаха експлозивите си, причинявайки повечето от жертвите", съобщава той.

Миналата година правителството на Нигерия заяви, че Боко Харам са победени.

Кореспонденти обаче твърдят, че армията не успява да спре атаките и хората продължават да бягат от домовете си в Борно и да се крият в лагери.