Американският президент Барак Обама ще разпореди да бъдат изпратени още 30 000 американски войски в Афганистан в близките 6 месеца, но ще ограничи разполагането им.

Информацията беше оповестена официално от Белия дом часове преди Обама да обяви дългоочакваното решение по време на речта си във военната академия Уест Пойнт.

Очаква се в предстоящото си изказване за стратегията в Афганистан президентът да настоява за определянето на краен срок за връщането на войските.

Това се потвърждава от официални източници от президентската администрация, според които Обама ще анонсира, че войната в Афганистан трябва да приключи за по-малко от три години.

Предвижда се допълнителните военнослужещи да работят основно по проблема с насилието и неутрализирането на талибаните в южната и източната част на Афганистан.

Американският президент ще изпрати две армейски бригади, което е приблизително около 34 000 военни в последен опит за спасяване на войната срещу талибаните и „Ал Кайда".

Високопоставени представители в Брюксел смятат, че Барак Обама ще помоли страните от НАТО да изпратят още 10 000 допълнителни военни в Афганистан.

68 хил. американски войски са изпратени в Афганистан до момента. Заедно със съюзническите войски общият им брой надхвърля 100 000 души.

Припомняме, по-рано днес стана ясно, че американският президент Барак Обама вече е обсъдил новата си стратегия за Афганистан с държавния глава Хамид Карзай.

Обама информира президентите на Франция и Русия Никола Саркози и Дмитрий Медведев, и британския премиер Гордън Браун, че още вчера е издал заповед за прилагане на новата стратегия в Афганистан.