Много различия в живота и манталитета на западногерманците и източногерманците се запазват 30 г. след обединението, показват проучвания, публикувани по повод годишнината от обединението на страната през октомври, пише "Гардиън".

От заплатите до детската грижа, доверието към политическите лидери и държавните институции, до важността от източната или западната идентичност, различията са големи, заявява омбудсманът за бившата комунистическа Източна Германия Марко Вандервиц, който е автор на основния доклад.

Откритията в доклада са публикувани преди ключовата годишнина на 3 октомври, когато страната ще отбележи 30 г. от обединението на Германия, разделена от 41 г. ГДР и 28 г. Берлинска стена.

Най-големите различия между бившите Източна и Западна Германия са на работното място. Докато източногерманците е по-малко вероятно да заемат лидерски позиции в Германия, те е по-вероятно от западногерманците да заемат топ мениджърски постове. И докато жената в Западна Германия печели 21% по-малко от мъжете, в Източна Германия е само 6%.

Година след обединението само 55% от западногерманките са заети в сравнение с 67% при източногерманките, според проучване на Фондация "Ханс Бьоклер" на синдиката DGB. Но 30 г. по-късно процентът на заетите жени в Западна Германия е 72 на сто, а в Източна Германия - 74 на сто.

И в двете части на страната жените са отговорни предимно за отглеждането на децата и домакинската работа и е далеч по-вероятно да бъдат на непълно работно време в сравнение с мъжете. 60% от жените в Източна Германия чувстват, че трябва да работят на непълен работен ден в сравнение с 80% от жените в Западна Германия.

Докато БВП на глава от населението в Източна Германия нарасна с четири пъти от 1990 г., средната заплата в Източна Германия е все още 88,8% от тази в Западна Германия. Икономическата сила на бившата комунистическа държава е само 73% от тази на Западна Германия. В Източна Германия също има повече безработни, по-ниски цени на земята и по-ниски данъци върху доходите.

В доклада на правителството се изразява сериозна тревога от "общата липса на удовлетвореност" сред източногерманците към политиката и техните представители. Докато 91% от западногерманците мислят, че "демокрацията е най-добрата форма на управление", само 78 на сто мисля същото в Източна Германия.

Около 40% от източногерманците чувстват, че са третирани като втора класа граждани.