Бившата учителка Мария Пагола и математикът Гилберто Вера, които пуснаха в профилите си в Twitter лъжливи съобщения за нападения на терористи над няколко училища в южния мексикански град Вераскус, може да получат 30 години затвор, съобщиха информационните агенции.
Срещу двамата са повдигнати обвинение в тероризъм и саботаж, уточнява агенция „Асошиейтед прес", с позоваване на представител на местните власти

През август във Веракрус, на фона на продължаващата борба на полицията с наркокартелите, бяха извършени няколко малки по мащаби терористични атаки, които доведоха до напрежение в града.   Според следствието, масло в огъня е наляло съобщението на Вера терористична атака срещу училище, в което се е твърдяло, че 5 деца са взети за заложници. Пагола е споделил нейното съобщение в профила си в Twitter.

Лъжливата информация е предизвикала паника сред родителите, които решили незабавно да везма децата си от училище, от което в града последвали 26 пътни инцидента.

Много от родителите оставяли колите си насред улиците и хуквали да приберат децата си.

Вера и Пагола са били арестувани и изпратени в един от градските затвори. Според адвоката им, те само са препредали появилите се в града слухове за засилена активност на терористите.

Независимо от извънредните мерки на мексиканските власти през последните години, засега те не успяват да овладеят вихрещата се престъпност и насилието в страната. От началото на 2006 г. жертва на мафията са станали над 40 хиляди души.