В Кайро, където днес трябва да започне съдебният процес срещу експрезидента на Египет Хосни Мубарак, са предприети засилени мерки за сигурност, съобщи Би Би Си.

Сградата, в която се разполага временната съдебна зала, ще се охранява от 3000 полицейски служители.

Срещу Мубарак са повдигнати обвинения в корупция.
Той е обвинен и за издаване на заповед за стрелба срещу демонстрантите при февруарските протести. При сблъсъците тогава бяха убити стотици хора.

82-годишният Хосни Мубарак подаде оставка на 11 февруари, след 18 дни на народни протести и след 30-годишно управление. Малко преди оттеглянето си той имаше сериозни здравословни проблеми, претърпя и операция. Преди няколко дни той отново постъпи в болница, като данните за неговото здравословно състояние са противоречиви.

В началото на месец март бившият президент на Египет бе призован за разпит по дело за корупция. Във вторник той и синовете му трябва да се явяват за първи път в прокуратурата, за да дадат показания във връзка с обвиненията в корупция и насилие срещу протестиращите египтяни.

На 13 април главният прокурор на Египет обяви, че Хосни Мубарак е задържан за 15 дни, за да бъде разследван за корупция и злоупотреба с власт.