Коалиционните войски са убили 32-ма бунтовници по време на специализирана военна операция срещу талибаните близо до столицата на Афганистан Кабул.

Смята се, че там е имало и няколко взрива, съобщават от американската армия, цитирани от АФП.

Операцията е била извършена в областта Алишинг, провинция Лагман на около 100 км. източно от столицата Кабул, уточняват от коалиционните сили. Местоположението е помогнало на военните да се справят с екстремистите, коментира АФП.

„Коалиционните войски убиха 32-ма въоръжени сепаратисти, включително и една жена, която беше задържана като заподозряна в съучастничество със сепаратистите.

Унищожени са огромно количество боеприпаси, експлозиви и материали, които обикновено талибаните използват за направата на самоделни взривни устройства", се казва в съобщение на войските.

Операцията е била насочена към група талибани, участвали в серията от бомбардировки и атаки с крайпътни бомби, при които пред 2008 г. загинаха както представители на военните, така и много цивилни.

По време на специализираната военна операция около 75 въоръжени екстремисти се опитали да избягат от убежището си, но решили да изчакат в засада, стреляйки от покрива и скрити места.

От коалиционните войски са отвърнали на огъня, но не са нахлували със сила в убежището, за да избегнат цивилни жертви, се казва още в официалното съобщение на военните.