Въздушни удари в четвъртък вечерта са убили най-малко 35 цивилни, включително членове на семействата на бойци на ДАЕШ (Ислямска държава). Ударите са извършени над ал-Маядин, град контролиран от джихадистите, близо до Деир ал-Зор, съобщава Ройтерс.

Повечето въздушни удари срещу ДАЕШ по поречието на Ефрат в Сирия се извршват от водената от САЩ коалиция и от руски и сирийски военни самолети. Иаркските военновъздушни сили са извършили поне един удар в Източна Сирия.

За двата дни бомбардировки над ал-Маяден за загинали най-малко 50 души.

Жителите са видели разузнавателни и бойни самолети, които обиколят града към 19 и 25 часа местно време, преди да изстрелят ракети, които са ударили две сгради, едната от които е четири етажна сграда, в която живеят сирийски и марокански семейства на бойци от ДАЕШ.

ДАЕШ губи позиции както в Сирия, така и в Ирак. Много от бойците, които са се оттеглили от други фронтове, се трупат в тези райони на Ефрат.

Водената в САЩ коалиция срещу ДАЕШ казва, че внимава и избягва цивилни жертви при въздушни удари и разследва всички такива, за които има информация, че са се случили.

Русия и сирийското правителство отказват да е имало такива удари срещу цивилни граждани.