37 души са убити, а над 60 са ранени при най-смъртоносната джихадистка атака в Буркина Фасо от близо пет години, съобщават световни агенции.

Екстремисти са нападнали конвой, който е транспортирал работници на канадска компания за минодобив в западноафриканската държава.

Най-малко 16 убити при атака срещу джамия в Буркина Фасо

Най-малко 16 убити при атака срещу джамия в Буркина Фасо

През последните четири години Буркина Фасо се бори срещу въоръжен бунт на ислямисти

От началото на 2015 г. разорената и политически нестабилна африканска държава се бори с джихадизма, който е отнел живота на стотици хора.

В сряда сутринта "неустановени въоръжени лица" нападнаха от засада пет автобуса с местни работници и снабдители от минодобивната компания Samafo, обявиха властите.

Убити са 37 цивилни, а повече от 60 са ранени. От Semafo заявиха, че пет автобуса, ескортирани от военните, са били атакувани на около 40 километра от златодобивната мина Boungou в провинция Тапоа.

Шестима убити при стрелба в църква в Буркина Фасо

Шестима убити при стрелба в църква в Буркина Фасо

Сред жертвите има и свещеник

Източник от армията съобщи, че военен автомобил, ескортирал конвоя, е бил ударен от бомба. След това джихадистите са открили огън по два автобуса, заяви източникът пред АФП.

Това е третата смъртоносна атака срещу канадската компания Semafo, която експлоатира две мини в Буркина Фасо от 15 месеца.